Metallothioneine

Onderzoek van Dr. William J. Walsch PH.D, biochemisch onderzoeker van het Pfeiffer Treatment Center, Illinois, USA suggereert dat alle problemen, zowel immunologisch als de hersen- maag- darmproblemen bij autisme, verklaard worden uit een slecht functionerend metallothioneine systeem.
Metallothioneine is een eiwit dat zeer vitale functies in ons lichaam vervult. Het is opgebouwd uit 60 tot 70 aminozuren, waarvan 20 keer cysteine en 7 atomen zink. Het komt in hoge concentraties voor in het slijmvlies van de darm. Daarnaast komt het voor in de lever, alvleesklier, mond, maag en hersenen.
De belangrijkste functie van metallothioneine is om ons te beschermen tegen de vergiftiging met zware metalen. Ze doet dit door zink uit te wisselen tegen kwik, lood, platina, aluminium, etc.
De toxische effecten van zware metalen in het lichaam door een slecht functionerend metallothioneine kunnen enorm zijn. Er treden verstoringen van de hersenfuncties op, leverafwijkingen, nierbeschadigingen, het blokkeren van belangrijke enzymen en voedselintoleranties.
Metallothioneine speelt dus een belangrijke rol bij verschillende processen in het lichaam

  • Het regelt de zink en koper concentratie in het bloed. Een tekort leidt tot een hoog koper/laag zink verhouding en daardoor hopen zware metalen zich op in het lichaam.
  • Het is essentieel bij de ontwikkeling en werking van ons immuunsysteem. Methallothioneine is de hofleverancier van zink aan de cel. Een zinktekort kan tot een verstoring van het immuunsysteem leiden. Het kan ook tot een atrofie van de thymus en lymfatisch weefsel leiden met als gevolg een ernstig verzwakt immuunsysteem bij infecties. Vaccineren op jonge leeftijd heeft invloed op de ontwikkeling van het immuunsysteem.
  • Het is onmisbaar bij de ontwikkeling van zenuwcellen ( neuronen) in de hersenen samen met de omega 3 vetzuren.
  • Het beschermt tegen overmatige groei van gist in de darmen
  • Het voorkomt ontstekingen in de darmen
  • Het is betrokken bij de maagzuurproductie
  • Het beïnvloedt de smaak en structuurwaarneming van het voedsel in de mond wat tot een eetprobleem kan leiden.
  • Het heeft een regulerende werking op het gedrag in de hippocampus
  • Het is betrokken bij de emotionele ontwikkeling en socialisatie (amygdala)

Door al deze vitale functies van metallothioneine is het niet verwonderlijk dat er van alles mis kan gaan als er een tekort is aan dit essentiële eiwit.
Vermoedelijk gaat het om een genetische stoornis die veelal pas tot uitdrukking komt als er een sterke overbelasting van voornamelijk zware metalen optreedt en de stresslimiet van de hersenen overschreden wordt.
Vaak bestempelen medici onterecht de oorzaak van autisme nog als zuiver genetisch. Genetische afwijkingen kunnen niet zo explosief toenemen zoals dat met autisme gebeurd is. In de Verenigde Staten is in enkele tientallen jaren het aantal gevallen van autisme van 1: 180.000 naar 1: 180 gestegen. Men beweerd dat dat komt door een verbeterde diagnose, maar dat is zeker niet alleen het geval. Er moeten ook wel omgevingsfactoren in het spel zijn, ook al ligt er een genetische oorzaak aan de basis. Bovendien betekent genetisch niet onbehandelbaar.
Lees meer…………..miasmaleer

Een slecht functionerend metallothioneine- systeem als oorzaak voor ASS verklaart ook waarom er vier keer zoveel jongens autisme krijgen dan meisjes. Oestrogeen en progesteron, vrouwelijke hormonen, stimuleren de productie van metallothioneine. Daarom zijn meisjes beter beschermd tegen gifstoffen van buitenaf.
Een slecht functionerend metallothioneine systeem beperkt zich niet alleen tot het ontwikkelen van autisme maar zeer waarschijnlijk ook tot ADHD, andere gedragsstoornissen, fibromyalgie, ME en CVS. Zelfs bij kanker zou het een rol kunnen spelen.